8 de desembre del 2008

Arròs, un aliment bàsic als Països Asiàtics


Tal com vam contrastar quan vam estar de vacances per Asia, l’arròs o productes derivats d’aquest, son molt importants, per no dir bàsics en l’alimentació de la gent.
Des de fa un temps, el preu de l’arròs està pujant, i això pot ser una font de problemes i inestabilitat a la zona.
Aquest aliment ha tingut un increment en el preu, degut en part a la gran demanda existent, i a la desaparició de camps d’arròs en alguns països productors per causes varies, incloent el canvi climàtic en alguns d’ells.
Per fer-se a la idea del consum d’arròs, per exemple a les Filipines, un país amb 90 milions d’habitants, mengen diàriament 33.000 tonelades d’arròs.
Els principals productors mundials d’arròs, i per tant els que més es beneficien d’aquestes fortes pujades de preu, son Tailàndia i Vietnam, els quals produeixen prop del 50 % de l’arròs que es comercialitza al món.
L’arròs tailandès, a principis de 2008, tenia un preu de 400 dòlars la tonelada, i actualment supera els 700 dòlars la tonelada, aquest augment ha estat molt superior al que han tingut els cereals els quals tenen més incidència a occident. Per tant, aquest augment sobre un producte bàsic en l’alimentació de la població asiàtica, s’ha de tenir molt en compte, ja que això podria desestabilitzar molts països, i canviar la seva situació de vida i política.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola
interessant proposta.
Lamento per això no estar d'acord amb les dades oferides.
no sé quina font heu consultat: si mireu FAO i IRRI les dades són força diferents.
com a resum comentar: efectivament, l'arròs és el 2n cereal + important al món. 50% de la població mundial depen calòricament d'ell. 90% producció és asiàtica: total producció mundial 650 milions Tm (2007),asia: 590 milionsTm.
50% producció en mans de Xina i India.
Vietn i Thai són el 5è i 6è productor mundial.
link stad IRRI http://beta.irri.org/statistics/images/stories/wrs/world_rice_statistics_nov_2008.xls
A europa occ,les pujades de les m.primeres afecten d'altra manera, ja que el cereal no és font fonamental de calories sino que serveix x alimentar el bestiar q després consumim....els rics obtenim calories riques (carn) i els pobres de mprimera (arròs p.ex).
el 50% del mercat mundial de cereals està en mans d'una multinacional USA Cargill.
Ebro-Puleva (Esp) és la primera companyia arrossera mundial (els pobres per això no consumeixen l'arròs envassat enteneu no?). La segona en pasta només superada per Barilla.
salut i féu un consum racional dels nostres aliments.
escudé

Anònim ha dit...

ah
se m'he oblidava, recordeu que l'arròs del que parlem és majoritàriament l'anomenat llarg (varietat índica), mentre que nosaltres consumim l'arròs curt o rodó (varietat japònica). Tots dos són la mateixa espècia però, Oryza sativa.
Com Vitis vinífera i llavors parlar de XArel.lo o Garnatxa.
Apa
siau
escudé

Pep i Nuria ha dit...

Tens raó amb les dades aportades, els maxims productors son India i Xina, les dades d'on les vaig treure eren erroneas, encara que aixó no treu la problematica. Asia consumeix més del 80 % de l'arros del món.

Anònim ha dit...

efectivament company
la meitat....ojo, el 50% de la població mundial d'aquest bonic planeta depen de l'arròs....sense arrós 3000 milions de persones estàn ben fotudes.!!!
l'especulació amb les m.primeres alimentàries és el doble d'amoral que la resta d'especulacions.
la bíblia ja parlava d'especular: Guarda ara el gra que és època de vaques grasses,...que quan vingui la de vaques primes la gent t'hauraà de comprar a tu i podràs fer més negoci...això està escrit a la bíblia senyors