3 de setembre del 2008

Una guerra que fa pudor a gas i petroli


Si senyor, que intel.ligen va ser el senyor Putin, de començar a bombardejar Tiblisi abans i durant els Jocs olímpics, esdeveniment que distreia a la resta del món.
Com tota guerra, encara que alguns diguin que no, aquesta i com totes tenia i té unes motivacions purament econòmiques, i en concret aquesta fa molta pudor a gas i petroli.
Resulta ser que Geòrgia es l'autopista per on passa gran part del gas i petroli que prové de Rússia direcció a Europa, i per altre banda Europa vol una seguretat i estabilitat en aquest petit país per tal de que pugui tenir una abestaixament segur d'aquestes matèries bàsiques de consum. Així doncs, ha sigut una posició de força entre el que produeix i el que vol tenir un abestaixement segur, i com a peons els ciutadans de Geòrgia.
Sembla ser també, que per l'oleoducte que prové de Àsia Central i que abesteix Europa, el conegut com BTC (Bakú-Tiblisi-Ceiján), i circula un milió de barrils diaris (el 1 % del petroli mundial) i com no passa per Geòrgia, evitant així que tot aquest petroli passi per territori rus.
Si de empitjorar la situació entre Rússia i Geòrgia molt segur tindrà consecuencies sobre el preu del gas i el petroli a Europa.
Esperem doncs que pel bé dels ciutadans georgians els interessos econòmics no prevalguin sobre les vides de milers d'innocents.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

i think you add more info about it.

Anònim ha dit...

Em sap greu pel Pep, ja que ara li toca el rebre a Rússia. Està clar que amb el comunisme tot és de tots, menys el meu, que és meu. Això és el que ha passat amb Georgia. Com tu dius s'ha disfrassat amb l'excusa dels moviments independentistes de les 2 regions georgianes, però la realitat és que quan Rússia ha vist que perd poder a Europa, que Georgia cada cop està més aprop d'occident que d'orient i que allò que els permetia tenir una posició dominant se'ls hi escapa de les mans, els russos han fet valer la força. És claríssim que l'objectiu d'aquesta ocupació és el poder sobre el gas i el petroli. Rússia té una espina clavada amb Georgia des de l'enfonsament de l'URSS, ja que sempre havia estat un dels estats més ben estructurats dins la URSS, amb moltes fons de recursos naturals, amb centrals nuclears,... i de cop i volta veuen com perden el poder sobre una zona, podriem dir que "propera".
És el mateix que podria passar amb Espanya si un dia Catalunya fot el camp. Hi haurà molts espanyols que estaran desitjant trobar una excusa per poder annexionar-se-la per la força, ja que per ells seria una pèrdua molt important.